articles
show
5
ro
Cursuri si teste online de matematica si fizica
esti deja inscris? conecteaza-te

Inapoi la articole...

Cum poate ajuta un site online învaţarea matematicii?

Am realizat situl Prepa.ro având în minte câteva obiective:

- Videourile cu teorie să acopere toti cei patru ani de liceu. La fiecare secțiune a cursului să existe videouri cu exemple de probleme rezolvate si explicate. De asemenea pentru fiecare secțiune să se propună spre rezolvare o serie de videouri cu probleme şi teste. Acestea să aibe de asemenea rezolvări complete.

- Să existe libertate totală de utilizare. Astfel  se pot urmari videourile oricând, de oriunde şi de câte ori dorește elevul. Să existe libertatea de a alege ritmul de lucru, precum şi materia pe care dorește să o parcurgă. Este adevarat că vom recomanda parcurgerea sistematică a întergii materii şi nu pe sărite.

- Utilizarea sitului să necesite doar un calculator, cu o conexiune internet corespunzătoare.

 

În ce fel ajută utilizarea sitului online învătatea matematicii?

Utilizarea sitului de catre un elev sau un grup de elevi prieteni, presupune activitate în liniştea camerei de studiu. Ca urmare, orice influenţă perturbatoare externă poate fi eliminată. Nu mai conteaza că ora de clasă este perturbată de elevi neinteresați de a învăta matematică. Materia este explicată în esenţa ei, prin predarea înregistrată în videouri. Explicaţiile pot fi reluare  până la înţelegerea deplină a conținutului.

De asemenea, situl online poate ajuta profesorii care  recomandă situl elevilor sau care îl utilizează ca instrument didactic. De exemplu, profesorul poate da ca temă probleme de pe site și apoi poate controla rezultatele obtinute de fiecare elev.   

Problemele rezolvate sunt exemple organizate pe tipuri de exerciții. Problemele şi testele propuse au şi ele rezolvări complete (sunt accesibile doar după ce s-a dat un prim răspuns, singurul care este reținut de sistem). De asemenea, alături de textul problemei propuse există sugestii de videouri de teorie sau exemple rezolvate, ce pot ajuta la rezolvarea problemei. Sistemul asigură o gestiune completă a materialului parcurs şi a rezultatelor obţinute in rezolvarea prolemelor şi testelor propuse. Altfel spus, există acces total la întreagă matematica predată în liceu.

Matematica este aceeaşi şi nu poate fi schimbată. Ea este predată pe mai multe niveluri de cuprindere, în funcție de profilul liceului: M1 - pentru Liceele mate-info, M2 - pentru Liceele de ştiinţele naturii, M3 - pentru Liceele tehnologice, M4 - pentru Liceele pedagogice). Atenţionăm in mod expres asupra piedicii majore în înţelegerea matematicii şi anume, golurile existente în însuşirea materiei predate anterior. Aceste goluri se acumulează și de la un anumit nivel, nu mai permit înţelegerea celor predate. De aici nevoia de învaţare sistematică, de continuitate și perseverenţă. Subiectele de bacalaureat (examenul examenelor!) sunt bine gândite, în funcție de profilul liceului, astfel încât, nota obţinută să reflecte nivelul real de cunostinţe dobândite de elev în cei patru ani de liceu. Se răsplătește doar munca perseverentă pe parcursul mai multor ani. Greu de presupus ca preocuparea de a învața pentru BAC doar în clasa a XII-a va duce la rezultate sigure. În anii din urmă s-au făcut pași în a găsi metode eficiente antifraudă și ca urmare nota obținută la bac capătă greutate.

Deschiderea pieţei de muncă la nivelul întregii Europe, face din ce în ce mai atractivă ingineria. Iar ingineria presupune un bun nivel de cunoaștere a matematicii. Revine deci, motivaţia pentru elevii care înţeleg mersul lumii de astăzi şi aleg varianta formarii tehnice.

Pentru toate acestea am realizat și dezvoltăm în continuare acest sit.

publicat pe 15/07/2013 09:00:04

Inapoi la articole...