articles
show
9
ro
Cursuri si teste online de matematica si fizica
esti deja inscris? conecteaza-te

Inapoi la articole...

A venit și rândul profesorilor!

Definitivatul. Un examen important  în cariera unui profesor. Rezultatele examenului de definitivat nu au fost cu nimic mai bune decât cele de la examenul de bacalaureat. Chiar mai slabe. Doar 48% promovati!

Cam în aceeași perioadă se dau examenele de admitere în facultăți. Bineînțes la facultățile cu căutare, adică la cele la care după absolvire, poți profesa și trăi omenește. Concurența de 1.5 ….. 3 la Politehnică și de 5 ….. 9 la Medicină, și mult în scădere la Profil economic, Drept, Psihologie, Universitate (cariere pedagogice) poate fi un subiect de meditație.

Merită analizate cele doua evenimente.

Profesoratul – o meserie total neatractivă! Atât de prost plătită, încât de ea se leagă doar persoane care caută o ultimă soluție. Cunosc o situație în care un frizer a ajuns la concluzia că nu se mai câștigă suficient din meseria de “hair stylist”. Având bacalaureatul luat din vremuri imemoriale, a făcut un curs cu frecvență redusă (și participare zero) și s-a făcut profesor.

Acum nenorocește generații de elevi de la gimnaziu. Parinții sunt foarte mulțumiți pentru că toți elevii iau note de 10.

Nimic nu poate fi mai grav decât note mari date fară merit! Elevul nu mai are dimensiunea unei aprecieri corecte, iar parinții nu realizează că elevul în realitate nu învață nimic și ca urmare nu reactionează spre a ajuta elevul. Șocul cel mare apare când se ajunge la liceu și se constată că elevul este de fapt un analfabet care cunoaște literele. Citește un text și nu înțelege nimic! Nenorocirea este că cei 8 ani de nemuncă cu elevul, nu se mai pot recupera. Este precum cei 7 ani de acasă.

Unde este profesorul care este pasionat de meseria extraordinară de a forma oameni? Un profesor este într-adevăr bun profesor, atunci când elevii îl îndrăgesc, îl au ca model și își doresc să devină asemeni lui, atunci când elevii asteaptă ora de clasă și de fiecare dată, învață câte ceva – nu neapărat legat de materia predată.  Încerc să nu fiu idealist, dar în școala pe care am facut-o eu, nu puțini au fost profesorii care mi-au fost, fiecare în felul lui, un model.

Cine urmează astăzi Universitatea spre a devein profesor? Câtă pasiune trebuie să aibă un tânăr pentru a se pregăti să devină profesor?

Atâta timp cât meseria de dascăl nu va deveni o meserie respectată și respectabilă (financiar și prin poziția socială) învățământul va ramâne în zona obscură a generațiilor sacrificate. Și este vorba de cea mai mare bogăție a unei națiuni.

Dar să analizăm și concurența mare de la Politehnică (Automatizari, Calculatoare, Telecomunicatii, Transporturi) și Medicină.

Răspunsul este simplu. Sunt meserii căutate în special pe piața Europei. Facultăți grele, se învață mult, examene dificile. Obstacole care nu descurajază pe cei care știu ce vor și sunt dispuși să muncească pentru asta. Și nu doar în clasa a XII-a când își aduc aminte că urmează un bacalaureat și eventual un examen de admitere.

Pentru aceștia din urmă sunt facultățile la care se intră cu “interviu” sau doar cu media de la bac. Sunt cei care nu găsesc loc de muncă după terminarea facultății și nu înțeleg de ce au pierdut 3 – 4 ani, ani cu care nu se mai întâlnesc pentru a-și găsi un nou drum.

Părinți si elevi, câteva sfaturi:   

publicat pe 24/07/2013 16:02:45

Inapoi la articole...